Szent Maximilian Kolbe

(1894–1941) minorita ferences a maga korában a legjelentősebb katolikus lap- és könyvkiadó, szerkesztő volt Lengyelországban. A vértanú szerzetes nevét viselő magyarországi lap- és könyvkiadó 1989-ben kezdte meg működését.

Tevékenységének elsődleges célja a Keresztény Élet című hetilap, az Új Misszió katolikus folyóirat, a Katolikus kalendárium, valamint keresztény hitéleti és szépirodalmi könyvek kiadása. A kiadó 2005-ben megalapította a Magyar Egyházi Könyvklubot, mely évente két alkalommal megjelenő színes könyvkatalógusával és egész évben működő internetes könyváruházával a magyar nyelvű egyházi irodalom terjesztését szolgálja a magyarországi, erdélyi, felvidéki és más, a határokon túl élő magyar hívek körében.

Kolbe kiadó, Könyv és Kegytárgyüzlet

A ’90-es évek második felében társkiadója, az erdélyi Kolbe kiadó, Könyv és Kegytárgyüzletet nyitott Nagyváradon. Az üzlet 2011 januárjától történelmi helyre, a püspöki palota és a székesegyház szomszédságába, a Kanonok sorra költözött. Az immár kétszer akkora alapterületen felújított helyiségekben jelentősen megnövekedett a választék: szinte az összes magyar katolikus könyvkiadó jelen van kiadványaival, s a híveket kegytárgyak sokasága várja. A papság és a templomok ellátását szolgáló áruválaszték is bővült: miseruhák, papi civil ingek, kelyhek, ostya, misebor és templomi szobrok várják az érdeklődőket.

A megújult Kolbe Könyv- és Kegytárgyüzletet 2011. február 16-án szentelte meg Böcskei László nagyváradi megyéspüspök. Az eseményen jelen volt Tempfli József nyugalmazott püspök, s az egyházmegye több papja és híve is.